Naša koleginica Snežana Subotić, PR manager TEDxBelgrade i TEDxYouth@ISB, nedavno je dala intervju za junski broj časopisa Poslovna žena . Ovde prenosimo tekst tog intervjua u celosti, a sebi smo dali slobodu da ga na par mesta obogatimo linkovima ka pojedinim veb adresama, koje dodatno objašnjavaju ono o čemu se govori u tekstu. Razlog zbog kojeg objavljujemo ovaj tekst između ostalog je i taj što je ovo tek drugo ozbiljnije predstavljanje TED-a i koncepta TEDx konferencija široj javnosti u Srbiji. (Prvo ozbiljnije predstavljanje TED-a i TEDx-a bio je 7-minutni prilog u prošlogodišnjoj emisiji Oko magazin, koji možete pogledati ovde)

—–

Tehnologija, zabava i dizajn samo su neke od tema koje prezentuju inspirativni govornici na TED konferencijama [širom] sveta. Jedinstveni koncept ovih događaja ogleda se u raznovrsnosti ideja koje se na njima mogu čuti, a čija je namera da inspirišu posetioce na kreiranje pozitivnih promena u okolini. Šta je zapravo TED, koji su motivi i ciljevi organizovanja specifičnih i raznovrsnih predavanja pod ovim imenom  i na koji način su TED ideje počele da stižu i u Srbiju, za Poslovnu ženu priča Snežana Subotić ispred TEDxBelgrade i TEDxYouth@ISB.

  • Kada je TED nastao, kako se proširio na čitav svet i koji su to projekti koje je pokrenuo?

– TED (Technology – Entertainment – Design) je neprofitna organizacija, koja je osnovana 1984. godine, posvećena širenju inspirativnih priča, iskustava i ideja. Svake godine u Kaliforniji na konferenciji govore vodeći svetski mislioci i praktičari.  Pravilo je da svoje ideje izlože u 18 minuta. Njihov zadatak je da inspirišu milionsku publiku širom sveta da bolje razume i poboljša svet koji nas okružuje, zapravo, da se pokrene na akciju i izgradi bolju budućnost, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Kasnije se ti govori postavljaju na www.ted.com i njima se može besplatno pristupiti. TED konferencija se održava u Long Biču, a istovremeno se uživo emituje  u Palm Springsu. Interesovanje za ovu konferenciju je ogromno, od samog osnivanja. S obzirom da nije moguće izaći u susret svakome ko želi da prisustvuje ovoj konferenciji organizatori su pokrenuli program TEDx konferencija. TEDx nudi pojedincima ili grupama priliku da organizuju nezavisne konferencije, širom sveta, nalik TED-u. Osim TEDx programa pokrenut je i TED Global koji se održava svake godine u Edinburgu (Škotska). Što se medijskog dela tiče TED je pokrenuo www.ted.com na kojem se možete informisati o svim događajima u duhu “ideja vrednih širenja” širom sveta, pogledati govore koji su održani na TED konferencijama, informisati se šta vam je sve potrebno da organizujete svoj TEDx događaj, pridružiti se sekciji prevodilaca TED i TEDx govora na vaš maternji jezik, povezati se sa ljubiteljima TED-a širom sveta… Mnoge TED govore možete pronaći i na youtube.com.

TED na godišnjem nivou dodeljuje i nagradu (TED Prize) izuzetnim pojedincima, spremnim da promene svet na bolje. Ove godine se, po prvi put, održao TEDxSummit, koji je bio namenjen nosiocima TEDx licence i članovima njihovih timova. Cilj ovog okupljanja je bila razmena ideja i diskusija o unapređivanju TEDx događaja.

  • Kako bi se na najbolji način opisao koncept TED-a? Šta je nešto jedinstveno što TED može da ponudi posetiocima najrazličitijih profesija, starosnog doba i interesovanja?

– Slogan TED-a je “Ideje vredne širenja”, pa bi se kroz ovaj slogan najbolje objasnio i sam koncept TED-a. Svakako, nisu sve ideje vredne širenja. TED promoviše ideje koje mogu motivisati ljude na pozitivne promene u okolini u kojoj žive. Ako želimo da vidimo promene na globalnom nivou, logično je da krenemo sa menjanjem okoline u kojoj mi kao pojedinci živimo. Ideje koje pokreću na akciju, koje motivišu, koje svakome mogu doneti nešto inspirativo, lepo, korisno, novo u životu, to su ideje za čije širenje se zalaže TED.

Svaki posetilac TED-ovog sajta može pronaći neku temu, govor koji bi mu bio od koristi, a opet u skladu sa svojim zanimanjem, interesovanjima… Jednostavno za svakoga po nešto. Možda u tome leži ta jedinstvenost TED-a. Ovi govori sadrže obilje kreativnosti i pozitivne energije. Oni su nešto što preporučujem svima nakon napornog radnog dana.

Meni je koncept TED-a zanimljiv i po tome što ne morate biti doktor nauka i višegodišnji praktičar da biste dobili priliku da govorite na TED-u ili nekoj od TEDx konferencija. Govornik može biti bilo koja “osoba iz naroda”, najbitnije je da ima ideju koja je zaista vredna širenja, koja je jedinstvena.

  • Iako se različita TED predavanja mogu pogledati online, od pretprošle godine je zvanično održan prvi TEDx događaj u Beogradu, nakon toga i u Nišu, pa je publika u Srbiji dobila priliku da prisustvuje TEDx konferencijama nalik onima u svetu. Ispričaj nešto više o širenju TED-a u našoj zemlji.

– TEDx konferencije se u Srbiji oržavaju od 2010. godine. Prva je održana u Beogradu (TEDxBelgrade). Nakon njenog uspeha, broj ljubitelja TED-a u Srbiji se znatno uvećao. Prošle godine su se, po prvi put, održale TEDx konferencije u Nišu (TEDxNiš) i Novom Sadu (TEDxNoviSad). Pored ovih konferencija pokrenute su, za sada dve, TEDx konferencije namenjene isključivo omladini. To su TEDxYouth@ISB, koja se održava svake godine u novembru (na Svetski dan deteta) i deo je globalnog TEDxYouthDay programa, i TEDxYouth@Belgrade koja je održana 26. maja, po prvi put.

Moram napomenuti da se ove konferencije međusobno razlikuju. Prema pravilima TED-a postoji više tipova TEDx konferencija, kao što su:

– osnovni oblik TEDx konferencija (kod nas su takvog tipa TEDxBelgrade i TEDxNiš)

– TEDxYouth (konferencije koje su namenjene populaciji od 14 do 30 godina)

– TEDxKids

– TEDx-ED (ovo je format TEDx konferencija namenjen temama iz obrazovanja; kod nas konferencija ovakvog tipa je TEDxNoviSad)

– korporativne TEDx konferencije (održavaju se samo za zaposlene u korporacijama i snimci ovih govora nisu dostupni javnosti).

  • S obzirom na značajno interesovanje koje su pomenuti TED događaji probudili, koji su dalji planovi? Kada možemo očekivati neki novi TEDx događaj?

Svesni smo činjenice da su TEDx događaji sve popularniji u Srbiji tako da nas to motiviše da se dalje razvijamo i težimo okupljanju i povezivanju ljubitelja TED-a (popularno zvanih TED-stera). TEDxYouth@ISB u Američkom kutku u Beogradu organizuje niz radionica za mlade, kao i mesečna, tematska, neformalna druženja TEDxYouth@ISB Salon na kojima se publici predstavljaju odabrani TED govori, nakon kojih se razvijaju diskusije… U pripremi su i TEDxBelgrade Salon druženja, ali o njima više informacija uskoro… Treća po redu TEDxBelgrade konferencija je planirana za početak novembra.

TEDxYouth@Belgrade konferencija namenjena omladini održana je 26. maja. Slogan ovog događaja je “Posle 25. maja”. Svakome je prva asocijacija na ovaj slogan Dan mladosti. Mi smo želeli ovim sloganom da skrenemo pažnju na to da se nekada zaista ulagalo u omladinu, a da se danas sve svede na neku priču i pisanje raznoraznih strategija za mlade, a da nekih konkretnih rezultata nema. Nikako da se sa reči pređe na dela. Dokaz da se ne ulaže u omladinu, da ostane i gradi ovu zemlju, a samim tim i da je menja na bolje, je i to što smo skoro, ako ne i prvi u Evropi po “odlivu mozgova”.

Autor intervjua i novinar: Adrijana Milosavljević

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>