TEDxNoviSad Razotkrivanje – Dobre ideje na svetlosti dana

Koliko puta vam se desilo da sasvim slučajno otkrijete zanimljivu ideju koja vas podstakne da razmišljate na drugačiji način ili vas čak duboko pogodi? Vrlo često nam upravo ovakve ideje promaknu jer se ne nalaze na očekivanim mestima.

Za ovu TEDxNoviSad konferenciju, postavili smo sebi veliki izazov – da razotkrijemo neke od važnih ideja iz našeg komšiluka, baš one koje su se razvijale tiho i bez velike publike, često čak i potpuno skrivene od tuđih pogleda, takoreći – ispod radara.

Ne dozvolite da vam dobre ideje promaknu! Registrujte se za nastupajuću konferenciju.


Goran Ferenc

programer, naučnik, muzičar

Goran Ferenc je programer u jednoj softverskoj kompaniji, PhD student na ETF-u sa preko 30 objavljenih naučnih radova i muzičar. U svet muzike uplovio je još kao klinac odsviravši prve akorde na gitari sa pet, šest godina. Pored gitare, čačka i svira još nekoliko instrumenata, a bubnju i bas gitari pridaje najviše pažnje u poslednje vreme. Sa druge strane, oduvek se interesovao za nauku i tehnologiju i za to kako stvari rade “ispod haube”. Zato se trudio da poveže te stvari.

Projekat kojim je pronašao presek između muzike i tehnologije je laserska harfa koju je realizovao na jednom od ispita na doktorskim studijama. Sa laserskom harfom nastupa obrađujući klasične kompozicije, ali se tu neretko mogu čuti i poznati rifovi bendova kao što su Faithless i Prodigy, odsvirani na zelenim snopovima u vazduhu. Pored eksperimentalnog benda Midi Crew prepoznatljivog po laserskoj harfi u svojim video spotovima, najviše energije ulaže u bend-dvojac pod nazivom Dual Flux koji je sastavio sa svojim prijateljem, muzičkim producentom i dj-em, Jankom Dragovićem. Trenutno spremaju album prvenac.


Milica Grujičić

glumica i aktivista

Milica Grujičić je najpre mama, zatim žena i glumica, a nadalje osoba koja stalno ima potrebu da radi nešto kreativno – ili da ne radi ništa. Počela je da se bavi glumom u svojoj 12. godini, a ubrzo potom i shvatila da joj je to životni poziv. Završila je glumu na Akademiji umetnosti i ostvarila značajne uloge u svetu filma i serija, kao i u okviru pozorišnih predstava. Godine 2017, dobila je Godišnju nagradu Srpskog narodnog pozorišta za uloge u predstavama „Večiti mladoženja“ i „Čas anatomije“.

Poznata je i kao režiserka predstave “Niko” koja je 2014. godine premijerno predstavljena u SKC-u Novosađanima. Glavni je pokretač inicijative Lančana reakcija (Chain Reaction) koja je nastala kao oblik revolta nakon što je mural umetnika Remeda bespravno i bez ikakve najave – prekrečen. U okviru svog udruženja, okupila je istomišljenike i umetnike, te značajno doprinela širenju umetnosti murala u službi aktivizma i borbe protiv cenzure.

Sonja Ivković

psiholog

Sonja Ivković, rođena u Zrenjaninu, a u Novom Sadu doktorirala na temu psihologije humora i blagostanja. Veruje da je razvoj, lični i profesionalni, jedina uspešna strategija za ispunjen život. Organizacioni psiholog. Kad ode u penziju, volela bi da živi na obali mora i da vozi belu Vespu. Udata, mama dve devojčice.


Ivana Jakovljev

kognitivni psiholog i istraživač

Ivana Jakovljev se bavi temama iz oblasti vizuelne percepcije u okviru Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju. Poslednje tri godine je bila zaposlena kao istraživač na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a jula 2018. godine je izabrana u zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Učestvovala je na pokrajinskim, republičkim i evropskim naučnim projektima iz programa Horizont 2020. Objavila je radove u domaćim i međunarodnim časopisima i izlagala ih na više od dvadeset nacionalnih i međunarodnih konferencija.

Saradnik je Istraživačke stanice Petnica i bavi se popularizacijom nauke kroz pisanje naučno popularnih tekstova za različite portale i učestvovanjem na Festivalima nauke u Novom Sadu. Slobodno vreme provodi kukajući kako nema vremena za druženje, čitanje civilnih knjiga i bivanje pored mora, uglavnom baš u trenucima dok te stvari radi. Diplomu master psihologa je stekla na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde završava doktorske studije iz oblasti Kognitivne psihologije.

Mina Petrić

student i istraživač

Mina Petrić je student na dvojnim doktorskim studijama na departmanu za fiziku i astronomiju u Gentu (Belgija) i na departmanu za fiziku u Novom Sadu sa fokusom na numeričko modeliranje dinamike populacije insekata i njihove interakcije sa meteorološkim veličinama, kao što su temperatura i količina padavina.

Posle osnovnih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, upisala je master iz Meteorologije, nakon kojeg je dobila stipendiju preko projekta Belgijske vlade u saradnji sa RMI (Royal Meteorological Institute) u Briselu i Avia-GIS kompanijom u Antwerpu, gde je trenutno uključena na projektu Evropske Svemirske Agencije.


Jovana Petrović

astrofizičarka

Jovana Petrović se obrazovala u svom rodnom Novom Sadu – od svoje sedme godine pa sve do doktorskih studija. Doktorske upisuje u Beogradu na Matematičkom fakultetu, Katedri za astronomiju. Master rad je radila na Institutu za teorijsku fiziku u Trstu pod mentorstvom dve sjajne naučnice – dr Gabrijele Zaharijaš i dr Tijane Prodanović. Polja interesovanja su joj fizika visokih energija, gama astrofizika i sve druge oblasti u koje je svoje prste uplela tamna materija.

Ponosni je član “Gamma girls grupe”, zajedno sa dr Tijanom Prodanović i dr Aleksandrom Ćiprijanović. “Gamma girls grupa” kao jedan od svojih ciljeva ima razumevanje gama zračenja naše, a i svih ostalih galaksija, i jedina je tog tipa u našoj zemlji. Voli sve što vole mladi jer sebe doživljava kao zauvek mladu. Kada ima slobodnog vremena dohvati neku dobru knjigu i velike količine saher torte. Trenutno ima najbolju zanimaciju na svetu – tromesečnu bebu Sofiju.

Snežana Smederevac

profesor i istraživač

Prof. dr Snežana Smederevac osnivač je Centra za bihejvioralnu genetiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Uvela je predmet pod nazivom Bihejvioralna genetika u zvanični studijski program. Rukovodilac je prve bihejvioralno-genetičke studije u Srbiji u okviru koje je napravljen i prvi Registar blizanaca u Srbiji. Registar predstavlja bazu s dragocenim podacima o jednojajčanim i dvojajčanim blizancima, čije poređenje omogućuje utvrđivanje naslednih i sredinskih činilaca različitih fenomena u oblasti psihologije, medicine i biologije.

Ovo istraživanje se sprovodi u saradnji sa John Jay College of Criminal Justice i University of Pennsylvania, USA. Pored toga, aktivno radi na uvođenju principa otvorene nauke u Srbiji i rukovodilac je projekta u okviru Erasmus + KA2 programa pod nazivom Boosting Engagement of Serbian Universities in Open Science (BE-OPEN). Radi kao profesor i naučnik. Autor je velikog broja psiholoških mernih instrumenata i nosilac više različitih viskoih priznanja i nagrada. Član je međunarodnih naučnih udruženja, ima izuzetno uspešnu akademsku karijeru, na desetine objavljenih radova i četiri monografije.