Kaligrafija sa Silvanom Ručnov

silvana-rucnov-2013

Silvana Ručnov diplomirala na Akademiji lepih umetnosti. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS). Umetnost kaligrafije ju je odabrala pre skoro dvadeset godina i lepo se druže i dan danas. Vole da se druže sa ljudima kroz radionice, performanse, a za radoznalije postoji škola kaligrafije. Silvana Ručnov je dobitnica ULUPUDS-ove godišnje nagrade za 2011. godinu. Sarađuje sa mnogim kulturnim ustanovama, a trenutno je aktuelna radionica u Narodnoj biblioteci Srbije. Izlagala je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu.

Umetnost kaligrafije je danas deo primenjene umetnosti. Prve asocijacije pojma kaligrafije su lepo pisanje kao predmet u osnovnoj školi i prepisivanje knjiga. Sam nastanak kaligrafije se vezuje za trenutak kada su se generacijama koje dolaze želele preneti bitne naznake i iskustva. U početku su to bile slike a razvojem jezika se pojavljuju ideogrami i slova. U kojoj god fazi znak (slika, ideogram, slovo) se prikazivao što jasnije i lepše da se poruka ne bi iskrivila. Kako se sam znak razvijao tako su se na drugoj strani razvijale tehnologije izrade materijala i sredstva za pisanje. Od kamena, papirusa, pergamenta do skupocenih papira; i od trske, gušćijeg pera, raznih čeličnih pera do skupocenih nalivpera. Industrijska i digitalna revolucija je učinila da se znakovi nalaze svakodnevno i svuda oko nas. Postavlja se pitanje, čemu kaligrafija danas pored digitalizacije? Predivni i odlični fontovi su jedan od čestih primera korišćenja kaligrafije. Rukom ispisan slogan ili reč neretko danas spada u sastavni deo grafičkog dizajna (plakat, korice knjige, ilustracija, logo…) Ne treba zaboraviti grafite kao deo urbane subkulture koja je prilagodila kaligrafsko slovo u sliku i inicijal svog izražavanja. Svaka kultura u svetu ima svoj odnos prema kaligrafiji. Vrste pisama kao i stilovi se razlikuju od jedne do druge kulturne oblasti. Ali su svima zajednički vizuelni dojam koju šalju oblikom i ritmom. Kako je ovaj zapis mali uvod da vas uvede u svet kaligrafije, želela bih samo da napomenem da je danas kaligrafija u svetu i sve više i kod nas popularan hobi (vid korišćenja slobodnog vremena), dok se profesionalni umetnici kaligrafi koriste svim veštinama izražavanja od klasičnih likovnih tehnika do digitalnih tehnologija doprinoseći kontinuumu razvoja svoje kulture i umetnosti.

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>