TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrednim širenja. Sve je počelo 1984. kao godišnja konferencija koja okuplja neke od vodećih svetskih mislilaca i praktičara kako bi podelili ono u vezi sa čim su najstrastveniji. “TED” znači Technology (tehnologija), Entertainment (zabava) i Design (dizajn) – tri široke oblasti koje, zajedno, oblikuju našu budućnost. Zapravo, program konferencije je i obuhvatniji od toga, jer prikazuje značajne ideje iz različitih disciplina.

Pored dve godišnje konferencije – TED konferencije u Vankuveru, (Kanada), kao i TEDGlobal konferencije, TED uključuje:

  • TEDTalks sajt na kome se novi govori postavljaju svakog radnog dana;
  • TED Translators, zajednicu TED prevodilaca, koja omogućava da volonteri širom sveta prevedu TED, TEDx govore i TED-Ed lekcije na svoje jezike, čime oni postaju dostupni širem auditorijumu;
  • Inspirativni TED Fellows program, TED-Ed inicijativu, TED Books.

Neki od dosadašnjih govornika bili su i Bil Gejts, Ilon Mask, Džejn Gudal, Frank Geri, Elizabet Gilbert, premijer Velike Britanije Gordon BraunStiven HokingSaša VučinićDžejmi Oliver

U duhu ideja vrednih širenja, TED je pokrenuo TEDx – program lokalnih, nezavisno organizovanih događaja koji okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a. Naš događaj nazvan je TEDxNoviSad, gde x=nezavisno organizovan TED događaj. Na TEDxNoviSad, kombinacijom snimljenih TED govora sa govorima koji se drže uživo, želimo da pokrenemo duboku diskusiju i povezanost u malim grupama. TED Conferences obezbeđuje opšta uputstva za TEDx program, ali individualni događaji, kao što je naš, u potpunosti su samostalno organizovani.

* * *


Prvi TEDx događaj u Novom Sadu održan je 03.12.2011. u Studiju M, pod nazivom “EduAkcija”. Publiku je činilo oko 100 posetilaca koji su zainteresovano i sa entuzijazmom ispratili sve govornike i muzički nastup. “EduAkcija” je bio događaj (tipa TEDxED) pokrenut sa željom da se na jednom mestu okupe ljudi iz različitih oblasti, koje se direktno ili indirektno bave obrazovanjem, sa ciljem da se razmene ideje, iskustva, saveti, ukaže na izazove u obrazovanju i konkretne ideje kojima oni mogu da se prevaziđu. Verujemo da dobre ideje mogu promeniti ljude, a potom i svet oko njih. Želja nam je bila da se prikažu jednostavni primeri iz prakse koji obrazovanje čine zanimljivijim, jednostavnijim, pristupačnijim. Inovacije, kreativni pojedinci, dobre ideje – svuda su oko nas, samo ih treba proširiti.

Neka od pitanja koja smo postavili su i: Šta se sve podrazumeva pod obrazovanjem i koliko ono traje? Na koji način možemo učenje u školskim klupama učiniti zanimljivijim i vrednijim, korisnijim, praktičnijim za “stvarni” život? Koliki značaj ima neformalno kao i celoživotno učenje?

Manje od godinu dana kasnije, 22. septembra 2012. godine, održan je i drugi TEDxNoviSad događaj, pod nazivom “Pretvorimo zidove u vrata”. Ovim događajem smo hteli da predstavimo pojedince koji su uspeli, ili uspevaju, da u ovdašnjim ekonomskim, političkim i socijalnim okolnostima, naprave pomake u oblastima u kojima rade ili ih smatraju važnim za bolji život društva.

Treći TEDxNoviSad događaj je održan u oktobru 2013. godine i bio je posvećen inovacijama – kako na tehnološkom, tako i na društvenom planu. Inovacije u načinu razmišlljanja, inovacije u svim životnim sferama oko nas. Događaj je održan pod temom: “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.”

Više o tome kako je bilo na ovim događajima, pogledajte u našoj foto-galeriji.

Zanima vas šta je tačno TEDx konferencija, kako izgleda? Možda ste i posetili jedan ovakav događaj i još uvek imate neke nedoumice? Pročitajte odgovore na najčešće postavljana pitanja:

Zašto TEDx? Šta znači x?

U duhu ideja vrednih širenja, TED je kreirao program nezavisno organizovanih događaja – TEDx. To znači da svako ko to želi i ima mogućnosti, može postati organizator ovakvog događaja, ukoliko se prijavi za licencu i dobije je. X u nazivu znači „nezavisno organizovan TED događaj“ i time se naglašava da TED nema nikakve veze sa pojedinim TEDx konferencijama u zemljama širom sveta. TED daje svoje instrukcije, sadržaj, format, a na lokalnim organizatorima je da uobliče konferenciju i celokupno iskustvo za posetioce (govornike, hranu, prateći program).

Da li događaj ima jednu temu ili svaki govornik  ima svoju temu?

Svaki događaj, svaka konferencija ima svoju temu, jednu temu koja obuhvata sve ono o čemu govornici pričaju. Međutim, TED pristup je multidisciplinaran i na konferencijama se okupljaju govornici iz različitih disciplina i svaki od njih iznosi iskustva i rezultate iz svojih oblasti i tema kojima se bavi. Tako na jednoj konferenciji možete čuti ideje iz oblasti obrazovanja, aktivizma, preduzetništva, nauke, muzike, biologije, psihologije, tehnologije, umetnosti.

Ko može da poseti TEDx konferenciju?

Svako ko je zainteresovan da čuje nove, zanimljive ideje, da bude inspirisan, da upozna nove ljude ili preispita svoje mišljenje, znanje i stavove. Svako ko želi da doživi novo iskustvo. TEDx događaj ne čine samo govornici i program na bini, nego i ostali učesnici u publici. Primetili ste da za publiku kažemo „učesnici“ – zato što publika nije pasivna, nego aktivno učestvuje, razmenjujući mišljenja i iskustva sa drugima.

Koliko vrsta TEDx događaja postoji?

Standardni TEDx događaj, kakav je bio drugi TEDxNoviSad, ali i TEDxBelgrade i TEDxNiš. Karakteriše ga mulitidisciplinaran pristup.

Omladinski događaj, TEDxYouth, koji se održava svake godine u novembru. Organizuju ga mladi za mlade i preko 200 TEDx događaja u celom svetu održi se tokom jednog vikenda, okupljenih oko jedne teme. U Srbiji, to je bio TEDxYouth@ISB (International School of Belgrade).

TEDx-ED je događaj usmeren na obrazovanje i edukaciju. Takav je bio prvi TEDxNoviSad 2011.

TEDWomen održava se jednom godišnje, u SAD, a mesto održavanja je promenljivo. Govornici su i žene i muškarci. Na isti dan ili tokom istog vikenda, u svetu se održava preko 100 TEDxWomen konferencija koje prate temu glavnog događaja u i uživo prenose njegov prorgam. Prvi takav događaj u Srbiji održao se 02.12. na Filozofskom fakultetu, pod nazivom TEDxNoviSadWomen.

TEDxNoviSadSalon su manji događaji koji se održavaju jednom mesečno. Njihova karakteristika je da kraće traju (oko 2h), ali uvek za temu imaju nešto aktuelno u lokalnoj i široj društvenoj zajednici. U intimnijoj atmosferi gost moderator ili govornik i publika, kroz diskusiju i uz TED video, odgovaraju na temu i razmenjuju mišljenja.

Kako postati govornik TEDx događaja?

Izbor govornika se vrši na nekoliko načina: oni koji imaju zanimljivu, provokativnu, novu ideju i smatraju da je vredno podeliti je sa širom publikom, mogu se sami prijaviti; publika i svi koji bi voleli nekoga da čuju na TEDx bini mogu da predlože govornika i programski tim daje svoje predloge. Najbolje je prijaviti govornika putem formulara koji na TEDxNoviSad sajtu stoji nekoliko meseci pre događaja, ali to se može uraditi i putem naše mail adrese. Osnovni kriterijum je da potencijalni govornik ima ideju koja je vredna širenja sa širim auditorijumom.

Ono što je važno za potencijalne govornike je da se izbor vrši nekoliko meseci pred događaj, kako bi govornici bili na vreme pripremljeni za konferenciju.

Zašto su TED govori deo programa na TEDx konferenciji?

TED govori čine dopunu našem sadržaju. To su uvek govori koji su u skladu sa temom događaja i govornici koji na tom polju imaju iskustva. Na TEDx događajima se kroz TED video i govore uživo stvara ta multidisciplinarna atmosfera i podstiče diskusija među učesnicima i govornicima. Snimljene TED govore tretiramo jednako kao govornike koji uživo predstavljaju svoje ideje.

Zašto nema više inostranih govornika?

Suština TEDx događaja, kao što je navedeno u njihovoj definiciji, jeste da su to lokalni događaji i u skladu sa tim, govornici su iz lokalne zajednice. Naravno da je interesantno čuti i upoznati strane govornike, ali vrednost TEDx događaja je u tome što prikazuje dobre ideje vredne širenja, iz svakodnevnog okruženja, za koje možda šira publika nije čula.TEDWomen je trodnevna konferencija o snazi koju žene i devojke imaju da pokrenu promene. Konferencija se održava od 2010, a neki od govora sa ovih okupljanja...

Continue reading →

TEDxChange 2012. je TEDx događaj koji organizuju “Bil i Melinda Gejts Fondacija” i TED. Inicijator ovog događaja je Melinda Gejts, a domaćin Kris Anderson. TEDxChange...

Continue reading →