Pretvara zidove u vrata – Ivana Gađanski

Ivana je neuronaučnica koja se bavi tkivnim inženjerstvom hrskavice. Ona je naučnica koja piše poeziju, pesnikinja koja se bavi naukom. Nastoji da koristi poeziju, kompleksnu mrežu reči koje nisu uvek povezane na očigledan način, kako bi mentalno vizualizovala veze unutar i između ćelija. S vremena na vreme voli da promeni svoj referentni okvir, kako u geografskom, tako i u profesionalnom smislu. Profesija bionaučnika vodila ju je put Nemačke, zatim Njujorka i do ovog trenutka, centralne Srbije. Egzibicije ovog tipa joj pomažu da svoju motivaciju čuva uvek svežom i daju joj mogućnost da okolinu u kojoj se obre posmatra kao deo jedne mnogo šire slike.

Ivana je prva osoba iz Srbije, verovatno i celog ex-Yu regiona, koja je postala član TEDGlobal Fellow programa. Na TEDxNoviSad govoriće o nauci, poeziji, njihovom spoju i o tome kako kroz poeziju razume sebe kao osobu i naučnicu.

 

 

 

 

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>