U duhu ideja vrednih širenja, TED je pokrenuo TEDx – program lokalnih, nezavisno organizovanih događaja koji okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a. Naš događaj nazvan je TEDxNoviSad, gde x=nezavisno organizovan TED događaj. Na TEDxNoviSad, kombinacijom snimljenih TED govora sa govorima koji se drže uživo, želimo da pokrenemo duboku diskusiju i povezanost u malim grupama. TED Conferences obezbeđuje opšta uputstva za TEDx program, ali individualni događaji, kao što je naš, u potpunosti su samostalno organizovani.

In the spirit of ideas worth spreading, TED has created a program called TEDx. TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. Our event is called TEDx[name], where x = independently organized TED event. At our TEDx[name] event, TEDTalks video and live speakers will combine to spark deep discussion and connection in a small group. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events, including ours, are self-organized.

* * *

Zanima vas šta je tačno TEDx konferencija, kako izgleda? Možda ste i posetili jedan ovakav događaj i još uvek imate neke nedoumice? Pročitajte odgovore na najčešće postavljana pitanja:

Zašto TEDx? Šta znači x?

U duhu ideja vrednih širenja, TED je kreirao program nezavisno organizovanih događaja – TEDx. To znači da svako ko to želi i ima mogućnosti, može postati organizator ovakvog događaja, ukoliko se prijavi za licencu i dobije je. X u nazivu znači „nezavisno organizovan TED događaj“ i time se naglašava da TED nema nikakve veze sa pojedinim TEDx konferencijama u zemljama širom sveta. TED daje svoje instrukcije, sadržaj, format, a na lokalnim organizatorima je da uobliče konferenciju i celokupno iskustvo za posetioce (govornike, hranu, prateći program).

Da li događaj ima jednu temu ili svaki govornik priča na svoju temu?

Svaki događaj, svaka konferencija ima svoju temu, jednu temu koja obuhvata sve ono o čemu govornici pričaju. Međutim, TED pristup je multidisciplinaran i na konferencijama se okupljaju govornici iz različitih disciplina i svaki od njih iznosi iskustva i rezultate iz svojih oblasti i tema kojima se bavi. Tako na jednoj konferenciji možete čuti ljude koji se bave obrazovanjem, aktivizmom, preduzetništvom, naukom, muzikom, biologijom, psihologijom, tehnologijom, umetnošću.

Ko može da poseti TEDx konferenciju?

Svako ko je zainteresovan da čuje dobre, nove, zanimljive ideje, da bude inspirisan, da upozna nove ljude ili preispita svoje mišljenje, znanje i stavove. Svako ko želi da doživi novo iskustvo. TEDx događaj ne čine samo govornici i program na bini, nego i ostali učesnici u publici. Primetili ste da za publiku kažemo „učesnici“ – zato što publika nije pasivna, nego aktivno učestvuje, razmenjujući mišljenja i iskustva sa drugima.

Koliko vrsta TEDx događaja postoji?

Standardni TEDx događaj, kakav je bio drugi TEDxNoviSad, ali i TEDxBelgrade i TEDxNiš. Karakteriše ga mulitidisciplinaran pristup.

Omladinski događaj, TEDxYouth, koji se održava svake godine u novembru. Organizuju ga mladi za mlade i preko 200 TEDx događaja u celom svetu održi se tokom jednog vikenda, okupljenih oko jedne teme. U Srbiji, to je TEDxYouth@ISB (International School of Belgrade).

TEDx-ED je događaj usmeren na obrazovanje i edukaciju. Takav je bio prvi TEDxNoviSad 2011.

TEDWomen održava se jednom godišnje, u SAD, a mesto održavanja je promenljivo. Teme su usmerene ka ženama, ali i muškarcima i govornici su i žene i muškarci. Na isti dan ili tokom istog vikenda, u svetu se održava preko 100 TEDxWomen konferencija koje prate temu događaja u Vašingtonu i uživo prenose njihov prorgam. Prvi takav događaj u Srbiji održava se 02.12. u Kulturnom centru Novog Sada, pod nazivom TEDxNoviSadWomen.

TEDxNoviSadSalon su manji događaji koji se održavaju jednom mesečno. Njihova karakteristika je da kraće traju (oko 2h), ali uvek za temu imaju nešto aktuelno u lokalnoj i široj društvenoj zajednici. U intimnijoj atmosferi gost moderator ili govornik i publika, kroz diskusiju i uz TED video, odgovaraju na temu i daju odgovor na glavnu temu.

Kako postati govornik TEDx događaja?

Izbor govornika se vrši na nekoliko načina: oni koji imaju zanimljivu, provokativnu, novu ideju i smatraju da je vredno podeliti je sa širom publikom, mogu se sami prijaviti; publika i svi koji bi voleli nekoga da čuju na TEDx bini mogu da predlože govornika i programski tim daje svoje predloge. Najbolje je prijaviti govornika putem formulara koji na TEDxNoviSad sajtu stoji nekoliko meseci pre događaja, ali to se može uraditi i putem naše mail adrese. Osnovni kriterijum je da potencijalni govornik ima ideju koja je vredna širenja sa širim auditorijumom.

Ono što je važno za potencijalne govornike je da se izbor vrši nekoliko meseci pred događaj, kako bi govornici bili na vreme pripremljeni za konferenciju.

Zašto su TED govori deo programa na TEDx konferenciji?

TED govori čine dopunu našem sadržaju. To su uvek govori koji su u skladu sa datom temom događaja i govornici koji na tom polju imaju iskustva. Na TEDx događajima se kroz TED video i govore uživo stvara ta multidisciplinarna atmosfera i podstiče diskusija među učesnicima i govornicima.

Zašto nema više inostranih govornika?

Suština TEDx događaja, kao što je navedeno u njihovoj definiciji, jeste da su to lokalni događaji i u skladu sa tim, govornici su iz lokalne zajednice. Naravno da je interesantno čuti i upoznati strane govornike, ali vrednost TEDx događaja je u tome što prikazuje dobre ideje vredne širenja, iz svakodnevnog okruženja, za koje možda šira publika nije čula.

Copyright 2016 TEDxNoviSad | All Rights Reserved | TEDxNoviSad