TEDxNoviSad Alumni: Dragana Kojičić

Dragana Kojičić učestvovala je u konferenciji TEDxNoviSad 2012. godine. Dragana je arhitekta i stručnjak za zemljanu arhitekturu. U okviru projekta Kuća Čuvarkuća, u malom Vojvođanskom selu Mošorinu – osnovala je Centar za zemljanu arhitekturu. U okviru centra, ljudi mogu da uče o ovom specifičnom načinu građenja, da se informišu o permakulturi, rade i eksperimentišu sa zemljanim materijalima. Takođe, ova kuća postala je mesto održavanja letnje škole zemljane arhitekture MORA (Mošorinska Omladinska Radna Akcija).

Četiri godine kasnije, Dragana nas je uputila u pozitivne promene koje su se desile. Predrasude prema zemljanoj arhitekturi polako jenjavaju i postepeno se krećemo ka prepoznavanju potencijala ovog načina gradnje. U poslednje dve godine, kuća u Mošorinu prepoznata je kao vredan projekat i konačno je dobila značajniju podršku (od strane Ministarstva građevinarstva, izvesnih pokrajinskih sekretarijata i fondova). Podrškom je osiguran kontinuiran razvoj centra, koji je jedan od pionirskih projekata tog tipa u Srbiji.

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>