TEDxNoviSad Alumni: Jovana Ružičić

Jovana Ružičić učestvovala je na konferenciji TEDxNoviSad 2012. godine. Jovana je živela jedanaest godina u Americi i pola godine u Indiji, a početkom 2010. godine, vratila se u Srbiju jer je želela da živi tu. Pokrenula je grupu Repats Serbia koja danas okuplja preko hiljadu članova „povratnika“, tj. visokoobrazovanih ljudi koji su se školovali u inostranstvu i odabrali da se vrate životu u Srbiji. Jovana je osnivačica i direktorka Centra za mame. Ideju za osnivanje ovog centra Jovana je dobila dok je živela u Americi, zemlji u kojoj su majke i trudnice vrlo svesne svojih prava i odlično organizovane, nasuprot ženama u Srbiji koje dobijaju otkaze nakon što ostanu u drugom stanju.

Četiri godine kasnije, Jovana nam objašnjava kako ju je iskustvo života u Americi opredelilo za dalji rad. Naučila je da je sve moguće, a da to nije shvatila – verovatno bi odustala od svojih ideja ukoliko ne bi uspela da ih ostvari iz prvog puta. Amerika ju je naučila da svako od nas ima moć da promeni stanje u svojoj neposrednoj okolini. Centar za mame postoji već skoro pet godina i Jovana ne planira da odustane. Od 2012. godine, Centar za mame je dopreo do velikog broja korisnica, razvio se i stekao status nacionalno prepoznate organizacije koja se bavi pravima mama. Centar za mame ne planira da prestane sa radom sve dok svaka žena ne bude u potpunosti uživala svoja prava, zaštićena od diskriminacije zbog izbora da postane majka.

Specijalna zahvalnost splavu “Maslačak River” Beograd.

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>