TEDxNoviSadChange

TEDxChange 2012. je TEDx događaj koji organizuju “Bil i Melinda Gejts Fondacija” i TED. Inicijator ovog događaja je Melinda Gejts, a domaćin Kris Anderson. TEDxChange će se fokusirati na pitanja globalnog zdravlja i razvoja. Ovaj TEDx događaj organizovan je oko živog prenosa (simulkasta) TEDxChange konferencije, koji uključuje i lokalne predavače. Naš događaj zove se TEDxNoviSadChange i jedan je od mnogih TEDx događaja koji se širom sveta održavaju 5. aprila, a koji će produbiti ideje pokrenute na TEDxChange 2010.

Trenutna ekonomska klima usredsredila je našu pažnju na potrebe najbliže kući. Ali sada je, više nego ikada ranije, važno da zapamtimo činjenicu da smo deo međuzavisne globalne zajednice. U okviru te zajednice, previše je onih koji ne mogu da zadovolje svoje osnovne potrebe: za hranom, čistom vodom, vakcinama i lečenjima koja spašavaju živote.

Ne možemo da nastavimo sa uobičajenim poslovanjem i dosadašnjim ponašanjem.

5. aprila ćemo napraviti korak unazad i pogledati celovitu sliku: zašto bismo, kao društvo, nastavljali da investiramo u globalni razvoj i zdravlje? Kako možemo raditi preko granica i političkih ograničenja u pravcu pozitivne promene? I kakve rezultate možemo da očekujemo od svojih investicija?

Govornici na TEDxChange, koje ćemo preko video linka pratiti na TEDxNoviSadChange:

  • Melinda Gejts: Jedna d vodećih ljudi u Gejts Fondaciji. Pomaže u određivanju pravca razvoja Fondacije, oblikovanju strategija, reviziji rezultata i borbi za njene ciljeve. Melinda će govoriti o planiranju porodice i kako moć planiranja menja živote žena i njihovih porodica i unapređuje čitava društva.
  • Džef Čepin: mašinski inženjer i dizajner za IDEO. Specijalnost mu je dizajn sanitarnih rešenja za društva u razvoju i sprovodio je projekte u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Džef će dovesti u pitanje tradicionalni pogled na “dizajn”, stavljajući naglasak na održive tržišne sisteme za društva u razvoju.
  • Sven Gigold: član Evropskog  Parlamenta i jedan od osnivača “Attac Germany”. Veliki deo svoje karijere posvetio je pitanjima ekologije. On će govoriti o moći kolektivne akcije i kako aktivnosti pojedinaca, zajednica i naprednog biznisa mogu dovesti do važnih promena na nacionalnom i međunarodnom nivou.
  • JUST: Berlinac, JUST je jedan od najeminentnijih fotografa grafita, koji beleži pokret ulične umetnosti više od deset godina. U svom govoru, JUST će povući paralelu između razvoja interneta i ulične umetnosti.
  • Theo Sowa je nezavisni savetnik i konsultant, a specijalnost joj je međunarodni društveni razvoj, sa naglaskom na pravima deteta i pitanjima zaštite, naročito u konfliktnim situacijama. Radi kao savetnik aktivistima i liderima na poljima ženskih i dečijih prava, a trenutno je direktor “African Women’s Development Fund”.
  • Baaba Maal, gitarista i pevač iz Senegala. Peva na jeziku Pulaar i promoter je tradicija naroda koji govore taj jezik. Objavio je nekoliko albuma. U julu 2003. imenovan je za Omladinskog ambasadora razvojnog programa Ujedinjenih nacija. U martu ove godine posetio je Mauritaniju sa Oxfamom, kako bi skrenuo pažnju na humanitarne potrebe izazvane glađu. Takođe je ambasador kampanje 46664, Nelsona Mendele, i postao je istaknuti borac za prava žena i devojčica.

TEDxNoviSadChange održava se 05.04. u Fabrici (Bulevar Despota Stefana 5) od 17.30 do 19.30h. Prijave (ime i prezime) pošaljite na prijava@tedxnovisad.com

Govornik: Milan Petrović – Saradnik međunarodne organizacije za pomoć siromašnima – WillOurWorld, u okviru koje je proputovao severnu Indiju i radio kao koordinator za komunikaciju, fotograf i novinar. Sa ostalim članovima tima, stručnjacima iz celog sveta, beležio je i analizirao priče o siromaštvu i bedi, ali i o projektima koji su pokazivali rezultate i korenite promene u organizaciji, radu i mišljenju lokalnog stanovništva.

TEDxChange 2012 is a TEDx event co-organized by the Bill & Melinda Gates Foundation and TED. Convened by Melinda French Gates and hosted by Chris Anderson, TEDxChange will focus on issues surrounding global health and development. TEDxChange type events are TEDx events hosted around the live webcast of TEDxChange, and also feature local speakers. Our event is called TEDxNoviSadChange, and is one of many TEDx events happening around the globe on April 5th that will expand on the ideas brought up at TEDxChange 2010.

SHARE IT:

Related Posts

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>