TEDxWomen is a TEDx event organized by the Paley Center for Media that focuses on women and women’s issues. TEDxWomen type events are TEDx events hosted around the live webcast of TEDxWomen, and also feature local speakers. Our event is called TEDxNoviSadWomen and is one of many TEDx events happening around the globe between November 30th and December 1st that will expand on the ideas brought up at TEDxWomen.

* * *

Po prvi put ove godine, u Srbiji i Novom Sadu održava se prenos sa događaja TEDxWomen iz Vašingtona, praćen programom prve TEDxNoviSadWomen konferencije. Objavljene su i sesije ovogodišnje TEDxWomen konferencije.

TEDxNoviSadWomen održaće se u nedelju, 02.12.2012. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, sa početkom u 16h. Ovo je prilika da kroz prenos sesije iz Vašingtona i uz lokalne govornike, doživite iskustvo TED-a!

Prijavite se za učešće putem maila: prijava@tedxnovisad.com. Molimo vas da pošaljete ime i prezime, kao i email adresu.
Učešće na događaju je BESPLATNO!

_______________________________________________________________________

TEMA događaja je “The space between… prostori između očekivanja i realnosti”

PROGRAM čine 2 sesije: prva je prenos TEDxWomen konferencije iz Vašingtona, dok je druga sesija sa lokalnim govornicima.

16.00 – 17.30h
Sesija 1: The Mirror*

The space between what we see and what is true

Govornice:

  • Julia Bluhm i Izzy Labbe, koje su svojom kampanjom i peticijom navele Seventeen Magazine da promeni upotrebu Fotošopa na modele.
  • Lynne Hurdle-Price, koristeći sve svoje talente – pevanje, glumu, pisanje, ples – osnovala Nomada What udruženje za zabavu, koje nas uči da pronađemo svoju svrhu i živimo u skladu sa njom, bez obzira na sve.
  • Anita Sarkeesian, kritičar medija i kreator onlajn video serijala putem kojeg istražuje predstavljanje žena u narativima savremenoj pop kulturi.
  • Jessica Pabon, koja je napisala disertaciju proučavajući živote žena koje se preko dana bave biologijom, uredništvom, podučavanjem, a preko noći – pisanjem grafita.
  • Sue Austin, pronalazi dramatične i moćne načine da otkrije “skrivenu tajnu” invaliditeta, koja može pomiriti podele u društvu, koje “invaliditet” definišu kao “drugost”.
  • Emily May, koja će predstaviti misiju njene organizacije za borbu protiv uličnog nasilja i kako joj stati na kraj.
  • Gaby Pacheco, koja će iz ličnog iskustva pričati o pravima imigranata i borbi protiv diskriminacije imigranata.
  • Angela Patton, koja će pričati o tome da se tragedije, iako teške za prevazići, mogu iskoristiti kao inspiracija za ostvarivanje pozitivne promene u zajednici.
  • GIMP Projectpredstavljanje projekta, pokrenutog 2006. godine, koji okuplja klasične plesače, kao i plesače sa invaliditetom, kao primer prihvatanja i prevazilaženja nametnutih ograničenja.

Domaćica sesije: Courtney Martin

* Ova sesija se odvija na engleskom jeziku. Sesija traje oko 1h 30min

_______________________________________________________________________

17.30 – 18.00h – Pauza
_______________________________________________________________________

18.00 – 19.00h
Sesija 2: Prostor između očekivanja i stvarnosti*

Govornice:

Aleksandra Izgarjan

Vanredni profesor na odseku za Anglistiku, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Na osnovnim i master studijama drži kurseve iz američke književnosti XIX veka, savremene američke književnosti, afroameričke književnosti i američke kulture i istorije. Predaje i na master i doktorskim studijama u Centru za rodne studije, ACIMSI, Univerziteta u Novom Sadu. Oblasti istraživanja: američka književnost, ženska književnost, afroamerička književnost, azijskoamerička književnost, rodne studije i multikulturno obrazovanje. Na TEDxNoviSadWomen govoriće o prikazivanju rodnih uloga u bajkama i njihovom uticaju na formiranje istih u ranom periodu detinjstva, kao i kako se to može promeniti na bolje.

Gordana Čomić

Po struci je diplomirani fizičar. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je radila sve do 1999. kao asistent na predmetu Fizika. U Demokratskoj stranci je od njenog osnivanja. Narodna poslanica u Skupštini Srbije od 2000., a u periodu 2001 – 2008. obavljala je funkciju potpredsednice Skupštine Srbije. Bila je članica delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS (2005 – 2012). Od 2006. je predsednica Foruma žena Demokratske stranke. Aktivistkinja je ženskog pokreta i “Ženske političke mreže” od 2000. godine. Udata je i majka četvoro dece. Govori engleski jezik, služi se nemačkim i francuskim jezikom. Na TEDxNoviSadWomen govoriće o nametnutim arhetipovima ženskog identiteta u privatnom i javnom životu.

* Ova sesija se odvija na srpskom jeziku

_______________________________________________________________________
Prijavite se za učešće putem maila: prijava@tedxnovisad.com. Molimo vas da pošaljete ime i prezime, kao i email adresu.
Učešće na događaju je BESPLATNO! 
 
Događaj organizovan u saradnji sa: